Kas veselīgāks – lauku piens vai pilsētas piens?

Lauku piena produkti – tie ir visnoderīgākie produkti, kurus mums piedāvā daba mūsdienu cilvēka ēdienkartei. Lielu pilsētu iedzīvotāji nevar pat iedomāties, ko nozīmē īsts lauku piens un piena produkti. Tikai dabīgie piena produkti ir dzīvi, tiem īss uzglabāšanas termiņš. Lauku piens un piena produkti ir noderīgi mūsu organismam, tie paaugstina imunitāti, tajos ir daudz vitamīnu. Lauku piena produkti ir ideāli piemēroti bērnu uzturam.
Tikko slaukts piens tik tiešām ir visveselīgākais. Bet jāatceras, ka cilvēkam organismam nekaitīgs tas ir pirmās 2 – 4 stundas pēc slaukšanas. Jāatceras, ka visveselīgākais piens būs no pārbaudītas, veselas govs, kurš ir tikko izslaukts un tuvāko stundu laikā izdzerts. Pilsētas iedzīvotājiem šis nosacījums ir grūti izpildāms. Svaiga piena pirkšana pie nepazīstamiem cilvēkiem var novest pie nepatīkamām sekām –sākot ar vieglu kuņģa kairināšanu un beidzot ar smagu kuņģa saindēšanos. Ja nav iespējas nopirkt svaigu pienu pie pazīstamiem un pārbaudītiem cilvēkiem, tad labāk pienu pirkt veikalā, kur tas ir pārbaudīts un veselībai nekaitīgs.

Reti kuram no mums ir izdevība dzert termiski neapstrādātu pienu. Bet, ja tuvākajā tirgū labsirdīga lauku tantiņa pārdot svaigu, dabīgu lauku pienu, nesteidzieties to iegādāties pilnas kannas. Svaigā, dabīgā pienā, kurš nav bijis pakļauts speciālai apstrādei , pēc noteikta laika sāk vairoties mikroorganismi, kuri var izraisīt zarnu trakta traucējumus un citas, daudz nopietnākas slimības. To visu ņemot vērā, varam secināt, ka tikko slaukts piens, kurš nav ticis speciāli apstrādāts, ne vienmēr ir veselīgs mūsu organismam.

Laicīgi novārīts piens mūsu veselībai ir daudz nekaitīgāks, bet tā apstrādātam pienam ir viens liels trūkums – vārīšanas laikā tas zaudē daudz noderīgu vielu ( olbaltumvielu kazeīnu) un vitamīnu. Ko lai dara? Vai vispār atteikties no šī unikālā produkta lietošanas? Protams, ka nē. Ja nav iespējas iegādāties svaigu lauku pienu un uzreiz to apstrādāt, tad varam veikalā iegādāties ultrapasterizētu pienu. Tas ir viens no mūsdienīgākajiem piena apstrādes veidiem. Šī metode paredz momentālu piena uzkarsēšanu un uzreiz momentālu piena atdzesēšanu. Tāda piena apstrāde ļauj likvidēt baktērijas, kuras atrodas pienā un ļauj saglabāt visas vērtīgās piena īpašības.
Tagad reti kuram no mums ir iespēja aizbraukt pie radiniekiem uz laukiem un izbaudīt, veselīgu, svaigu, tikko slauktu pienu. Lauki arvien vairāk un vairāk paliek novārtā. Reti kurai māmuliņai pietiek spēka un izturības uzturēt savu gotiņu, savākt priekš tās sienu. Tagad arvien vairāk attīstās zemnieku saimniecības un piens tiek attiecīgi apstrādāts, pirms nonāk veikalu plauktos un mūsu uzturā.

Kurš no tiem ir labāks vai veselīgāks? Grūti atbildēt. Savi plusi ir gan lauku pienam, gan pilsētas pienam. Tieši tas pats ir arī ar mīnusiem. Ja nav iespējas dzert lauku pienu, slauktu no savas gotiņas, vai tad vispār ir jāatsakās no piena dzeršanas? Bet varbūt nevajag krist galējībās? Mūsdienu tehnoloģijas ir spērušas lielu soli attīstībā un var piedāvāt kvalitatīvu, pareizi apstrādātu pienu, kurš ir veselīgs un mūsu organismam nekaitīgs? Tikai un vienīgi jūs pats esat tiesīgs izdarīt izvēli, kādu pienu vēlaties dzert.