Pasterizēts piens

„Baltā aptieciņa” – ar tādu epitetu bieži vien mediķi apbalvo pasterizētu pienu. Šajā produktā ir olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, minerāli un vitamīni, vienu vārdu sakot viss, kas ir vajadzīgs, lai mūsu organismu uzturētu veselu un skaistu.

Kas ir pasterizēts piens?

Pasterizēts, sterilizēts, attaukots, ultrapasterizēts – no piena daudzveidības veikalos acis nezina, kurā virzienā lai raugās. Par visnoderīgāko tiek uzskatīts pasterizēts piens.

Uzraksts „Pasterizēts piens” nozīmē, ka piens ir saņēmis noteiktu termisku apstrādi. Pasterizācijai pienu pakļauj tāpēc, lai pagarinātu tā derīguma termiņu. Rūpnieciskajā pasterizēšanas procesā piens tiek pakļauts 80 – 100 grādu temperatūrai, aptuveni 15 – 20 minūtes. Pie tādas temperatūras bojā iet baktērijas un mikrobi, kuri ir slimību izraisītāji un ir sastopami svaigā, nepasterizētā pienā. Pasterizēšanas laikā iet bojā 99% mikroorganismu, tāpēc palēninās piena skābšanas process. Pasterizēta piena uzglabāšanas ilgums nav liels – aptuveni septiņas diennaktis.

Vai pasterizēts piens ir veselīgs?

Pasterizēts piens ir daļēji veselīgs. Veselības ziņā tam ir ļoti tālu līdz lauku pilnpienam, bet pasterizētajā pienā ir vairāk labuma nekā sterilizētajā pienā. Temperatūra, kurā notiek piena pasterizēšana ļauj saglabāt mikroelementus un vitamīnus.

Viena glāze piena satur pamatīgu porciju olbaltumvielu, gandrīz pusi kalcija dienas devas, lielu vitamīnu un minerālu klāsts, kuru vidū ir molibdēns, kālijs, stroncijs, varš, jods, vitamīns D un B grupas vitamīni. Pasterizētajā pienā nav daudz kaloriju. 100 gr piena ,ar tauku saturu 2,5% ir 54 kalorijas un 100 gr piena, ar tauku saturu 3,5% ir 60 kalorijas.

Piena karsēšanas procesa laikā pazūd tajā izšķīdušās gāzes, nosēdumu veidā izgulsnējas olbaltumvielas, daļa minerālsāļu, izirst fermenti. Piena karsēšana līdz 80 grādiem un vairāk piešķir tam aromātu un īpašu piegaršu. Vārīšanās laikā šīs izmaiņas pastiprinās, pazūd daļa no vērtīgajām vielām, tāpēc bez vajadzības pasterizēto pienu vārīt nav ieteicams. Sterilāks un labāks tas nekļūs.

Kā izvēlēties pasterizētu pienu?

Supermārketu plauktos ir liela pasterizētu pienu daudzveidība. Izvēloties produktu obligāti pievērsiet uzmanību derīguma termiņam. Pasterizēta piena derīguma termiņš ir 7 dienas. Laba pasterizēta piena sastāvā nedrīkst būt mākslīgās piedevas. Ja pasterizēta piena uzglabāšanas ilgums ir lielāks par 7 dienām, tas nozīmē, ka ražotājs pienam ir pievienojis klāt konservantus. Atcerieties, jo īsāks derīguma termiņš, jo kvalitatīvāks ir piens.

Ja runājam par iesaiņojumu, tad piens, kurš ir iepildīts polietilēna pakās nav paredzēts ilgstošai uzglabāšanai. Tāda veidā iesaiņots piens nav ērts lietošanā. Labs un ērts piena iesaiņojums ir kartona pakās. Tādās pakās piens uzglabājas labāk.

Iepazīstieties ar produkta sastāvu. Ja tur ir pilnpiens, tas nozīmē, ka jūs turat rokās dabīgu produktu, kurš ir izgājis termisku apstrādi. Diemžēl, veikala plauktos visbiežāk ir iespēja nopirkt produktu, kurš ir pagatavots no piena pulvera. Tas nenozīmē, ka produkts ir slikts, vienkārši tajā ir mazāk organismam derīgo vielu. Jūs varat pārbaudīt piena kvalitāti iepilinot dažas pilītes glāzē ar ūdeni. Ja pilīte nogrims, tad jūs esat iegādājies pilnpienu, ja izšķīdīs – tad atšķaidītu pienu.

Der atzīmēt, ka labā, pasterizētā pienā nav nogulšņu. Diemžēl to var pārbaudīt tikai pēc pakas atvēršanas. Ja pasterizēts piens ilgu laiku neskābst, tas nozīmē, ka tajā ir skābes stabilizatori un antibiotikas. Ieteicams, dotās firmas pienu vairs neiegādāties.