Piena ietekme uz veselību

Piens ir pretrunīgs produkts. Ir viedoklis, ka lietot to uzturā cilvēkiem pēc trīsdesmit gadiem nav veselīgi, jo tas var izsaukt kuņģa kairināšanu. Tomēr daudzi no mums lieto pienu uzturā visu mūžu un uzskata, ka tas ir spējīgs aizstāt daudzu zāļu lietošanu. Mēģināsim tikt skaidrībā, kur piens nodara ļaunumu veselībai un kur piena dzeršana ir labvēlīga mūsu organismam.
Ja piens no noteikta vecuma ir kaitīgs mūsu organismam, tad kāpēc to bez maksas izsniedz cilvēkiem, kuri strādā rūpniecībā ,kaitīgos darba apstākļos vai daudzos bērnu dārzos?

Piens satur lielu daudzumu kalcija, fosfora un citu noderīgu vielu, aktīvi piedalās galvas smadzeņu šūnu attīstībā, kuras veicina nervu sistēmas funkciju normalizēšanos. B grupas vitamīni noņem nogurumu, palīdz ja ir depresija, atjauno ādu, uzlabo matu struktūru, atbrīvo no blaugznām. Vitamīns A ir nepieciešams labas redzes saglabāšanai, vitamīns D – palielina kalcija un fosfora uzsūkšanās spējas organismā. Daudziem cilvēkiem ir piena nepanesamība, tādā gadījumā tos vajag aizstās ar skābpiena produktiem. Citi atkal apgalvo, ka glāze silta piena noņem galvas sāpes un palīdz citos gadījumos un ka, ļoti labi var iztikt bez medikamentu lietošanas.
Bieži vien rodas jautājums, kādu pienu labāk lietot pasterizētu vai sterilizētu. Sterilizācijas laikā piens tiek uzkarsēts līdz 135 grādu temperatūrai, tad strauji atdzesēts. Šāds process veicina daudzu baktēriju iznīkšanu, kādreiz pat tādu, kuras cilvēka organismam ir ļoti svarīgas, bet lielākais vairums vitamīnu tiek saglabāts. Sterilizētu pienu kurš ir iesaiņots hermētiskā iepakojumā var uzglabāt sešus mēnešus. Pasterizēts piens tiek uzskatīts par daudz vērtīgāku. Tā ražošanai pienu uzkarsē līdz 70 grādu temperatūrai, tāpēc tajā saglabājas daudz vairāk noderīgo baktēriju un vitamīnu. Toties realizācijas termiņš ir daudz īsāks – tikai dažas dienas.

Pērkot piena produktus ir jāapskatās to tauku saturs. Nav ieteicams dzert pienu ar augstu tauku saturu, jo tajā ir daudz kaloriju un īpašību, kuras veicina holesterīna paaugstināšanos organismā. Ja runājam par pienu, kurš ir izgatavots no piena pulvera, tad tajā nav nekādu organismam noderīgu vielu.

Ir vēl viens piena veids – homogenizēts piens vai viendabīgs piens. Pienā tauku daļiņas tiek sakultas mazās daļiņās un viendabīgi izkaisītas pa visu pienu, tās nesakrājas vienā vietā, tā kā saldais krējums. Agrāk tika uzskatīts, ka šis produkts, iekļūstot zarnu traktā, bojā asins ķermenīšus, paaugstina aterosklerozes risku un veicina citas sirds – asinsvadu saslimšanas. Mūsdienu zinātnieki ir pārbaudījuši šo teoriju un nonākuši pie secinājuma, ka homogenizētajam pienam ir ļoti labi rādītāji.

Piens ir noderīgs cilvēkiem jebkurā vecumā. Pienu ar pazeminātu tauku saturu iesaka dzert cilvēkiem, kuriem ir liekā svara problēmas. Vēl ļoti veselīgi ir dzert piena sūkalas. Piens ir lielisks urīnu dzenošs līdzeklis, kurš nekairina nieres un neizraisa tūsku. Der atzīmēt, ka fermenti, kurus satur mazu bērnu organismi, palīdz viņiem ļoti labi uzņemt šo produktu.

Pieaugušiem cilvēkiem organisms šos fermentus izstrādā daudz mazākā skaitā, tāpēc nobriedušā vecumā organisms pienu uzsūc daudz sliktāk.
Katram cilvēkam pašam ir jānosaka cik kaitīgs vai veselīgs ir piens. Ja jūtat, ka jūsu organisms saka „nē” – atsakieties no piena dzeršanas, ja saka „jā” – tad dzeriet visu mūžu šo brīnišķo dzērienu. Ieklausieties sava organisma gudrajos padomos un esiet veseli!