Piena produktu veidi.

Jau no agras bērnības mēs esam pazīstami ar dažādiem piena produktu veidiem. Kefīrs, saldējums, rjaženka, biezpiens, krējums, paniņas – diez vai mūsu valstī atradīsies cilvēks, kurš tos nepazīst.

Ja neņem vērā vispazīstamākos piena produktus, tad visā pasaulē mēs varam tos skaitīt vēl daudzos simtos (dažādās siera šķirnes pat neņemsim vērā, kaut arī daudzas no tām tiek pagatavotas pēc ļoti atšķirīgām tehnoloģijām). Katrai piena produktu grupai ir atšķirīgas īpašības un katra no tām satur savu specifisko, noderīgo īpašību klāstu.

Bet, bieži vien mums, pat visparastāko piena produktu izgatavošana, ir liels noslēpums. Piemēram, kā lai atšķir rjaženkas pagatavošanu no kefīra pagatavošanas? Vai biezpiena pagatavošanu no krējuma pagatavošanas? Daudzi no mums to pat iedomāties nevar. Tāpēc, tagad mēs piedāvājam iespēju, īsumā ielūkoties uz visizplatītāko piena produktu izgatavošanu un iepazīties ar to galvenajām īpašībām.

Piena produktu kvalifikācija.

Piena produkti, kuri tiek pagatavoti no separēta piena.

Par piena separēšanu sauc procesu, kura laikā atdala vienus piena struktūras komponentus no citiem komponentiem. Visplašāk pazīstamie separētā piena produkti ir:

  • Saldais krējums – no pamatmasas atdalīti piena tauki. Svaigā pienā saldais krējums parasti sakrājas trauka virspusē, tāpēc ka tam ir mazāks blīvums.
  • Sviests – saputots saldais krējums. Sastāvā ziņā saldais krējums ne ar ko neatšķiras no sviesta. Atšķirība ir tikai tā, ka saldajā krējumā tauki ir izšķīduši šķidrumā, bet sviestā – otrādi, šķidrums ir izšķīdis taukos. Tāpēc sviests ir daudz cietāks un blīvāks nekā saldais krējums.
  • Serums, kuru izmanto sieru un citu mājas ēdienu pagatavošanā. Serums parasti paliek pēc piena sarecēšanas un tā izkāšanas. Būtībā, tā ir tā šķidrā piena sastāvdaļa, kurā ir izšķīdušas olbaltumvielas un tauki.

Galvenā, tāda separētā piena produktu atšķirība ir spēja saglabāt piena īpašības, jo šeit nenotiek nekādas ķīmiskas reakcijas. Ja pienā tādas reakcijas notiek, tad mēs iegūstam skābpiena produktus.

Skābpiena produkti.

Pēc tam, kad pienā, lielāko daļu cukura ir paspējušas pārstrādāt veselas armijas pienskābes baktēriju, piens saskābst. Bet tas nenozīmē, ka tas ir pazaudējis savās vērtīgās īpašības. Tieši otrādi, daudzi no mums skābpiena produktus panes daudz labāk nekā svaiga piena produktus.

Vispazīstamākie skābpiena produkti:

  • Rūgušpiens – visvienkāršākais produkts. Tas ir saskābis piens bez piedevām. Tas ir vissenākais, cilvēkam pazīstamais skābpiena produkts.
  • Biezpiens. Būtība biezpiens ir tas pats rūgušpiens, no kura tiek atdalītā piena šķidrā daļa.
  • Siers – piena produkts, kuru iegūst termiski apstrādājot biezpienu.
  • Krējums – saskābis saldais krējums. Lai saldais krējums labāk skābtu tam pievieno klāt speciālu ieraugu. Kaut gan, arī bez tās, krējums sanāk vienkārši lielisks.
  • Kefīrs un jogurts – ļoti līdzīgi produkti, kurus iegūst raudzējot pienu, no kura tika atdalīts saldais krējums. Pagatavojot kefīru izmanto baktērijas, raugu, nūjiņas, bet gatavojot jogurtu – visu uztic visparastākajām piena baktērijām.

Eksistē vēl liels daudzums skābpiena produktu, kurus mēs iegūst no dažādiem mājdzīvniekiem, dažādām piena šķirnēm, bet tie mums ir mazāk pazīstami.

Uzmanība jāvelta arī tam, ka daudzi piena produktu veidi mūsdienās tiek pagatavoti uz mūsdienīgām un jaudīgām tehnoloģijām un to popularitāte un kvalitāte bieži vien neatšķiras no tradicionālajiem produktiem.