Sausais piens

Sausais piens ir produkts, kurš tiek iegūts no dabīgā govs piena, to pasterizējot un iztvaicējot. Tas ir visiem mums labi zināmais piena pulveris, kuru atšķaida ar siltu ūdeni. Pagatavotais dzēriens satur visas dabīgā piena noderīgās īpašības.

Šo produktu sāka izmantot deviņpadsmitā gadsimta sākumā. Lai iegūtu šo dzērienu, svaigu govs pienu vispirms pasterizē, tad to homogenizē un žāvē speciālās ierīcēs 150 – 180 grādos Celsija. Pēc žāvēšanas šo produktu izsijā un atdzesē.

Šis produkts vairāk ir iecienīts ziemas mēnešos un tieši tajos reģionos, kur svaiga piena piegāde rada grūtības.

Mūsdienās tiek ražots pilnpiena, mazkaloriju un ātri šķīstošais piena pulveris. Produktiem ir ļoti atšķirīgs kaloriju daudzums. Sausā piena sastāvā ietilpst ir kalcijs, nātrijs, kālijs , fosfors. Nelielā daudzumā ir magnijs, kobalts, molibdēns, selēns, dzelzs, jods, sērs un hlors. Šis dzēriens satur divdesmit svarīgākās aminoskābes.

Bieži vien masu informācijas līdzekļos tiek apspriesta informācija par ražotāja dabīgā piena aizvietošanu ar sausā piena pulvera atšķaidīšanu. Ar ko tad atšķiras sausā piena dzēriens no dabīgā dzēriena? Analītiskās salīdzināšanas ceļā ir pierādīts, ka atšķirība starp dabīgo pilnpiena dzērienu un dzērienu, kurš ir pagatavots no sausā piena pulvera ir minimāla. Par sausā piena pulvera kvalitāti liecina tas, ka tā izgatavošana notiek no dabīgā govs piena. Dabīgā govs piena uzturvērtība ir augstāka tāpēc, ka tajā ir augstāks olbaltumvielu, vitamīnu, ogļhidrātu saturs. Holesterīna saturs aptuveni ir vienāds gan dabīgajā govs pienā, gan sausajā piena pulverī.
Vitamīna B 12 saturs sausajā piena pulverī ir augsts, tāpēc to ir ieteicams lietot, kad ir anēmija. 100 gramu atjaunotā piena satur visu šī vajadzīga vitamīna dienas devu.

Sausais piens ir ļoti atkarīgs no tā kvalitātes. Tikai kvalitatīvs produkts laicīgi var aizstāt dabīgo pienu.

Sausajam pienam ir ne tikai labās īpašības. Zināmu ļaunumu sausais piens var nodarīt organismam tāpēc, ka tas nesatur cilvēka organismam nepieciešamo fermentu, kurš sašķeļ laktozi. Raksturīgi simptomi sausā piena nepanesamībai ir diareja, vēdera uzpūšanās, sāpes vēdera rajonā.
Lielu ļaunumu cilvēka organismam nodara sausais piena pulveris tādā gadījumā, ja ražotāji neievēro visas paredzētās tehnoloģiskās normas. Piemēram, attaukotajam pienam klāt pievieno nevis piena taukus, bet zemas kvalitātes augu taukus, kuri nesatur nekādus vitamīnus. Doto pārkāpumu var konstatēt tikai laboratoriskajos izmeklējumos. Tāpēc izvēloties sauso pienu priekšroka jādod ražotājiem, kuri sevi ir ilgus gadus apliecinājuši kā kvalitatīvi piena produktu ražotāji.

Kā pagatavot pienu no sausā piena pulvera?

Lai no pulvera sanāktu piens ir jāmāk to pagatavot. Vajag sauso pienu atšķaidīt ar siltu ūdeni attiecībās 1:3. Pēc daudzu zinātnieku domām pienu labāk dzert ir agri no rīta vai vēlu vakarā. Citā diennakts laikā tas var būt kaitīgs jūsu gremošanas sistēmai. Pēc piena dzeršanas nav ieteicams uzreiz ēst. Pienam var mazliet pievienot medu, cukuru, fenheli, kardamonu – tas nomierina nervu sistēmu.

Sauso pienu izmanto bērnu uzturā, maizes izstrādājumu pagatavošanai, konditorejā, desu un gaļas izstrādājumu pagatavošanā.

Sauso pienu var izmantot kosmetoloģijā masku un krēmu pagatavošanai. Maska ar sauso pienu manāmi uzlabo sejas ādas tonusu, tai piemīt ādu savelkošas īpašības. Ļoti sausai sejas ādai derēs maska no sausā piena, medus un linu sēklām. Sausai un normālai sejas ādai derēs maska no medus, olas dzeltenuma un sausā piena.

Sausā piena pulveri uzglabā tumšā, sausā vietā, temperatūrā no 0 – 10 grādiem Celsija. Uzglabāšanas laiks – līdz astoņiem mēnešiem no produkta izgatavošanas datuma.