Sojas piens

Piens ir viena no tām lietām, ko cilvēki izmanto daudz nu dažādos ēdienos gan gatavos gan ēdiena gatavošanās sākot no siera un biezpiena un beidzot ar jogurtu un kartupeļu putru. Un, protams, piens var tikt izmantots arī vienkārši, kā dzēriens, jo tajā ir daudz un dažādas minerālvielas un dažādi citi labumi, kas to padara veselīgu un ķermenim ļoti noderīgu. Bet ne visi cilvēki var dzert pienu un ēst piena produktus, jo ir gan tādas slimības, kā laktoze, gan arī cilvēki bieži vien izvēlas neuzņemt dzīvnieku gaļu un arī dzīvnieku produktus un ir tā saucamie vegāni. Un tad vienīgā alternatīva, kā uzņemt vismaz kaut ko līdzīgu pienam ir tieši sojas piens.

Sojas piens tiek veidots no sojas pupiņām, kas tiek izmērcētas karstā ūdenī un pēc tam izspiestas, lai iegūtu pienam līdzīgo šķidrumu. Sojas piens ir pilns ar proteīniem, olbaltumvielām un dažādiem vitamīniem, un, lai gan tas nav tikpat veselīgs, kā govs piens, tas tomēr ir pietiekoši labs, lai to varētu lietot ikdienā uzturā. Sojas piens jau tiek veidots pirms mūsu ēras, kur ķīnas apkārtnē pirmo reiz tas tika atklāts un sākumā tika ļoti maz izmantots. Bet ap 18 gadsimtu, kad tika izstrādātas dažādas metodes, kā šo pienu padarīt garšīgāku un veselīgāku to sāka izmantot lielos vairumos.

Sojas piens salīdzinot ar govs pienu ir ekonomiskāks, jo lai govs saražotu pienu tai vajag vismaz 25 kilogramus ēdiena dienā un līdz pat 50 litriem ūdens, un no šī daudzuma govs var saražot no 30 līdz 40 litriem piena. Bet tajā pat laikā tajā laukumā, kas tiek izmantots govs ēdiena audzēšanai varētu uzaudzēt daudz vairāk sojas augu un no tiem iegūt sojas pupiņas un tālāk izveidot daudz vairāk šī piena. Protams, ir nepieciešams šo pienu pastrādāt un izvārīt, bet tad, kad tas ir izdarīts, šim pienam tiek izveidota tā īstā un neatkārtojamā garša.

Sojas piens, protams, netiek lietots tik pat lielos apmēros, kā govs piens, bet vegāni un veģetārieši, kā arī cilvēki, kuri nepanes pienu un piena produktus šo sojas pienu lieto tikpat daudz, cik mēs ikdienā lietojam īsto pienu un tā produktus. Ir daudz un dažādi pētījumi, kur viens saka, ka šis piens ir veselīgs, bet citi saka ka tas nav veselīgs un nav īsti skaidrs, kurš no šiem viedokļiem ir pareizais, tāpēc ir jābūt uzmanīgam un pašam jāizvērtē, vai sojas piena alternatīva ir pietiekoši laba, lai to lietotu īstā piena vietā. Bet vispirms ir jānopērk un jānomēģina šis piens, jo tas garšo pavisam savādāk un tāpēc dažiem tas var nepatikt, bet kādam citam, iespējams tas būs mīļākais dzēriens!